Spolek Aleš, z.s.

Klatovská třída 61, Plzeň 3

marta.cerna3@seznam.cz
Účelem spolku je podpora samostatného života lidí s mentálním a kombinovaným postižením spojená s navazováním kontaktů a přátelství s lidmi bez postižení.

Informace o nás

Nově založený Spolek Aleš, z.s. nabízí lidem s mentálním postižením v Plzni projekty, ve kterých je dětem umožněno po absolvování školní docházky opakovat učivo a upevňovat znalosti a návyky. Spolupracuje se Základní školou speciální, ale do programu se mohou zapojit i dospělí, např. absolventi základních škol speciálních a základních škol praktických. Náplní projektů je především prohlubování stávajících vědomostí a praktických dovedností, poskytují smysluplné trávení volného času, rozšiřují komunikační kompetence a jsou důležitým prvkem sociální interakce. Náplň vzdělávacích aktivit se odvíjí od individuálních (nebo aktuálních) potřeb. A navíc, ani ten nejideálnější rodič nedokáže dětem nahradit kamarády. Naše projekty spojují obojí. Poskytují rodičům dětí s mentálním postižením využít možnosti setkávání dítěte s dobrovolníkem, opakování učiva, společně stráveného času a kamarádství.

Podpora integrace dětí s postižením významná pro celou společnost, kde stále přetrvává tendence vyčleňovat lidi s mentálním postižením ze života. V rámci kontaktu s dobrovolníkem se oba, dobrovolník i dítě, učí s druhými vycházet, navazovat a udržovat vztahy, ustupovat, prosazovat své, spolupracovat, sdílet svá přání a v neposlední řadě opakovat a prohlubovat znalosti, získané ve škole.

Členky rady spolku a realizátorky projektů mají dlouhodobou zkušenost s prací s lidmi s mentálním postižením, s dobrovolnickými projekty, s arte a vedením volnočasových aktivit.

Mgr. Marta Pácalová je učitelkou a výchovnou poradkyní ZŠ Speciální, oceněna mimořádnou cenou Křesadlo za dobrovolnictví

Bc. Ivana Štruncová je sociální pracovnice a regresní terapeutka

Vladislava Faifrová